Dosering trimethoprim

Trimethoprim wordt voorgeschreven in tablet- en drankvorm. De doseringen hierbij verschillen. Normaal gesproken wordt trimethoprim in tabletvorm voorgeschreven. Voor de drankvorm kan worden gekozen in bijzondere gevallen, waarbij de tabletvorm geen uitkomst kan bieden.

Tabletvorm trimethoprim

De tabletvorm van trimethoprim wordt geproduceerd in doseringen van 100 mg en 300 mg. Sommige producenten brengen die tabletten met een breuklijn om doseringen te kunnen voorschrijven op 50 mg nauwkeurig in plaats van 100 mg. Desalniettemin zijn er nog geen kindertabletten beschikbaar. Optimale doseringen voor kinderen kunnen hierdoor nog niet worden voorgeschreven in tabletvorm.

Drankvorm trimethoprim

Een enkele producent produceert trimethoprim ook in drankvorm. Dit betreft een dosering van 10 mg trimethoprim per 10 milliliter drank. De suspensie kan worden voorgeschreven als tabletten niet kunnen worden ingenomen, of als er andere redenen zijn om de tabletvorm niet te gebruiken.

Vergeten dosis

Als u vergeten bent een dosis in te nemen, moet u eerst kijken wanneer u volgens het schema de volgende dosis zou moeten nemen. Als dit nog maar minder dan vier uur duurt, slaat u de vergeten dosis over. Vervolgens neemt u de volgende dosis weer gewoon volgens schema. De vergeten dosis neemt u aan het einde van de kuur alsnog in. Duurt het nog meer dan vier uur voor de volgende dosis moet worden ingenomen, dan kunt u de vergeten dosis alsnog innemen.

U moet een overgeslagen dosis aan het einde van de kuur alsnog innemen, omdat u de kuur volledig dient af te maken. Dit doet u voor uw eigen gezondheid en om het risico op resistentie van de bacterie te voorkleinen. Lees hier meer over op de pagina werking trimethoprim.